Ako digitalizovať VHS kazety?

obr. 1

Čo sú to VHS kazety?

VHS kazety (Video Home System) vyvinula japonská firma JVC, ktorá ich uviedla na trh v septembri 1976. VHS kazeta meria približne 185 x 100 x 25 mm a obsahuje pás široký 12,7 mm. Ten sa počas nahrávania, alebo prehrávania posúva v základnom režime SP rýchlosťou 23,4 mm/s. Na jednu videokazetu je možné uložiť aj 300 minút záznamu. Medzi odvodené formáty od VHS patrí S-VHS (Super - VHS), ktorý sa vyznačuje lepším spracovaním farieb a lepšou ostrosťou.

VHS kazety sú magnetické pásky (podobné MC kazetám), ktoré je možné prehrávať vo video prehrávači. Magnetické pásky už samotným prehrávaním, alebo časom, strácajú kvalitu, inak povedané, zhoršuje sa kvalita obrazu. Ak máte na nich nahraté niečo o čo by ste nechceli prísť (napr. svoju svadbu, stužkovú, rodinnú oslavu atď.), zálohujte si ich čím skôr do PC, na USB kľúč, alebo na DVD médium, aby ste si ich mohli prehrávať kedykoľvek už v nezmenenej kvalite. Ako rýchlo sa kvalita pásky zníži, závisí od niekoľkých faktorov:

- výrobca kazety (značka)
- skladovanie kazety (teplota, vlhkosť atď.)
- vek kazety (koľko má už rokov)
- ako často ich prehrávate
- na akom kvalitnom video prehrávači ich prehrávate

Aké druhy VHS kaziet sú vyrobené?

1. VHS-C (obr. 2)
2. S-VHS-C
3. VHS (obr. 1)
4. S-VHS

obr. 2

Všetky VHS kazety majú analógový záznam. VHS-C a S-VHS-C sú rozmerovo menšie než VHS a S-VHS.

Čo je to digitalizácia?

Digitalizácia je proces prevodu analógového záznamu na digitálny.

Čo budete potrebovať na digitalizáciu VHS kazety?

- VHS kazetu
- video prehrávač
- prevodník
- PC s potrebným softvérom

Postup digitalizácie:

Ako prevodník na prepojenie video prehrávača s PC, môžete použiť hneď niekoľko zariadení:

- TV kartu
- špeciálny grabber na to určený
- digitálnu kameru

Záleží len na vás, ktorú možnosť si zvolíte, no každým spôsobom môzete dosiahnúť inú kvalitu výsledku. Ja osobne používam tretiu možnosť a ako prevodník používam digitálnu kameru Sony DCR-TRV345E a mám s tým veľmi dobré výsledky. V tomto prípade je ešte potrebné mať v PC aj kartu FireWire (tiež známu ako i.Link, alebo IEEE 1394, obr. 3), ktorá poslúži na prepojenie kamery s PC.

obr. 3

Poznámka: Keďže na prepojenie video prehrávača s PC používam videokameru, ďalej budem popisovať digitalizáciu týmto spôsobom.

Či už si zvolíte ktorýkoľvek zo spôsobov prepojenia video prehrávača s PC, je potrebné vedieť, že výsledná kvalita digitalizácie vo veľkej miere záleží na kvalite VHS kazety, ktorú idete digitalizovať.

Ak už máte všetko potrebné pripojené, budete potrebovať vhodný softvér, ktorý sa postará o záznam videa do PC. Opäť je možné použiť mnoho programov. Sony Vegas, Pinnacle Studio, PowerDirector, Ulead Video Studio a iné. Ja používam posledný z menovaných, pretože som ho dostal ku kamere a svoj účel si plní veľmi dobre.

Ak už máte aj nainštalovaný program, cez ktorý budete kazetu sťahovať do PC, je na čase ozrejmiť si, aký formát je najlepšie na to použiť. Tu je dôležité vedieť, čo so stiahnutým videom ďalej zamýšľate.

Ak chcete dosiahnúť čo najvyššiu kvalitu a video ešte upravovať (strihať), najlepšie bude použiť formát DV AVI. Treba však rátať s tým, že 1 minúta takéhoto záznamu má cca 250 MB.

Ak chcete zo záznamu vyrobiť DVD Video bez ďalších úprav pre prehrávanie na klasických DVD prehrávačoch, použite komprimovaný formát MPEG-2. Minúta takéhoto záznamu má cca 40 MB, podľa toho, akú kompresiu máte nastavenú. Čím väčšia kompresia, tým horšia kvalita záznamu. Kompresiu si nastavte podľa toho, aký dlhý záznam chcete na DVD uložiť. Ak bude mať záznam napr. 1 hodinu, použite nižšiu kompresiu. Záznam bude kvalitnejší. Ak bude mať záznam 3 hodiny, použite vyššiu kompresiu, aby sa záznam na DVD zmestil, no bude to na úkor horšej kvality. Ak potrebujete lepšiu kvalitu aj napriek tomu, že záznam bude mať 3 hodiny, použite nižšiu kompresiu, ale záznam uložte na dvojvrstvové DVD, pretože tam sa zmestí.

Ak ste úspešne obsah VHS kazety preniesli do PC, je na čase napáliť ho na DVD médium ako DVD Video. Najskôr ale treba stiahnuté video previesť na súbory s koncovkou ".vob" tak, ako bývajú na každom DVD Videu. Na tento účel je potrebné použiť authoringový program. Je ich veľa, ja používam program Ulead DVD MovieFactory. V tomto programe je možné určiť, či sa má video ešte ďalej komprimovať. Ak sa video na DVD zmestí, nemá význam ho znovu komprimovať, aby nedošlo k ďalšiemu zbytočnému zhoršeniu kvality. Uvedený program dokáže DVD vypáliť, no ja si dávam súbory radšej uložiť na harddisk a vypálim ich v napalovacom programe NERO.

Dúfam, že vám tento článok aspoň z časti podal očakávané informácie. Ak máte otázky, alebo chcete popísať svoje skúsenosti a postupy, budem rád, ak napíšete do komentárov.

Ak máte otázky, alebo chcete vaše VHS zdigitalizovať napíšte na ladislavsevcik007@gmail.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára